+36 30 014-6375    info@proshooting.hu
Etele vadászbolt Budapest
1119 Budapest Etele út. 65

Hosszútávúlövészet

Hosszútávlövészet


A lövészeti sportok kicsit egzotikus ága , a laikusok számára a filmekben látott  ,  titokzatos kütyük által körülvett  fantasztikus tudású lövészek sejlenek fel , akik nagy sebességgel haladó autókból iszonyatos távolságból tuti fejlövéssel végeznek a rossz fiúkkal .Persze a valóság ez esetben is sokkal prózaibb ,  500 m től akár 1400 -1500 m  fixen felállított, nagyjából ember felsőtest mérető, tehát kb 60 cm x 80 cm – fém lapokat kell meglőni , vagy papír céllapokat , fekvő pozícióból .

Az egyik legnagyobb gond a megfelelő lőterek hiánya , kis hazánkban egyedül a Szomódi katonai lőtéren rendeznek évi egy – két versenyt , illetve az itt működő klub tagjai tudnak évente néhány alkalommal gyakorlási lehetőséghez jutni . Szerencsére a szlovák kollégák rendelkeznek egy lőtérrel ahol évente 14-15 versenyt szerveznek , ezek fele taktikai jellegű , 300 m től 700 m ig , a másik fele 500 m től 1400 m ig a magnumok részére , és 500 m től 1000 m ig a standard kaliberek részére . Ezeken a hosszabb versenyeken már a verseny előtti nap , pénteken délben ki lehet menni és minimális összeg kifizetése mellett akár késő délutánig lehet gyakorolni , ballisztikát készíteni , illetve lepróbálni . A hasonló versenyek annyira ritkák , hogy belga , holland , német , francia , osztrák , cseh , román és magyar versenyzők akár napokat képesek utazni csak részt tudjanak venni rajtuk , emellett igazán jó a hangulat , egy-egy  esti beszélgetés során mindenki megérteti magát a másik nemzet lövészeivel .


Nézzük át milyen felszerelés kell ahhoz hogy egy ilyen versenyen valaki részt vehessen

Fegyverek hosszútávlövészethez

 A hosszú távokon mindig fekve lövünk , ezért  a vastag hosszú csövek előnyt jelentenek , csökkentik a visszarúgást , bírják a több egymás után leadott lövést . A cső  hosszúság nem a pontosság miatt szükséges , hanem az elérhető lövedéksebesség miatt , mivel messzire lövünk muszáj a nagy sebességre törekednünk .  Az ágyazás fontosabb jellemzői a magasságban  állítható pofadék ,  hosszúságban és magasságban is állítható válltámasz ,stabil fogás . Szükséges a merev , stabil szerkezet , előny a hosszú előagy , a feltámasztás minél előrébb található annál kevésbé hajlamos az elugrásra lövés közben a fegyver . A feltámasztás lehet állvány , bipod , zsák , ki mit szeret és mit szokott meg .Az elsütőszerkezetnek  könnyen működtethetőnek kell lennie , a taktikai versenyeken előny a tár , a hosszú távokon nem hátrány az egylövetű fegyver sem .


Lőszerek Hosszútávlövészethez

A tapasztalatok alapján standard kategóriában a .308 win , 6,5x55 SE , 6,5x47 Lapua , 260 rem , 7-08 rem a jó választás . Mindegyikhez találunk minőségi gyári lőszert ami az 1000 m távon még kielégítő teljesítményt nyújt , de sokkal nagyobb szabadságot biztosít ha töltjük a lőszert magunknak .

A magnum kategória résztvevői főleg 300 win mag , 338 lapua mag , 7 mm rem mag kalibereket használnak , én jelenleg 7 rem magnummal lövök és a 2016 évben már több  versenyt  is sikerült megnyertem vele . A 180 gr lövedéket 920-930 m/s sebességgel indítva egész 1600 m ig szuperszonikus , ugyanazt tudja  ballisztikában mint a 300 és 338 magnumok lényegesen kisebb visszarúgás mellett .


Optikai eszközök hosszútávlövészethez


Az optikák terén érdekes a helyzet , ezeken a távokon nem szükséges a kb 25x nagyításnál nagyobb érték , sokan használnak 15-16x max nagyítású céltávcsöveket nagyon eredményesen . A nagy távolságok miatt sokkal fontosabb a tornyok/szálkereszt állíthatósága , legalább 45 MOA kell tudni felfele tekerni hogy el tudj lőni 1000 m re egy .308 kaliberű fegyverrel . A minőségi otikák jellemzője a nullára visszaállás akár a végső állásba kitekerés után is , egyforma szálkereszt elmozdulás  minden klikk után , bírnia kell a visszarúgást és a csőszájfék visszarántását is , robusztus kialakítás , a ZeroStop előny – nehezebb tévedni – a taktikai szálkeresztek előnyösek célpont áthelyezésnél . A MIL vagy MOA kérdés itt is felmerül , én mindkettőt használtam és szerettem , a MIL cm-ben  számítható állítása egyszerűbb , de rá kell érezni , egy 0,1 Mill /klikk távcsőnél 1400 m en egy klikk 14 cm.


Felszerelés


Elérkeztünk a kütyükhöz , amikor kipakolunk tényleg elég sok minden van az ember keze ügyében .

Szélmérő adott esetben szélirányt is jelző szerelékkel  , távolságmérő , jegyzettömb + írószer , ballisztikát számoló eszköz : általában okostelefon , lőszer , puskatakaró , aláfekvő , spektív stb .

Vannak lövészek akik mindent a high-tech eszközök használatával  próbálnak kiszámítani és megoldani , és vannak akik minimális technikai segítséggel , inkább az ösztöneikre hallgatva lőnek .

Én az utóbbiak közzé tartozom , egy adag rutinnal párosítva általában működik a dolog , de ehez sok gyakorlás és versenytapasztalat kell .

Mindig érdemes váltóruhát , esővédőt , magunkkal vinnünk ,az időjárás bármikor változhat .

Akit bővebben érdekel a téma , várom szeretettel , egy személyes megbeszélés során sok hasznos információt át tudok adni , illetve segítek a szükséges felszerelés összeállításában is .Tógyer Imre 

Proshooting Kft   
www.proshooting.hu
+36 30 9924 765

 


 


Honlapunk fegyverekről tartalmaz tájékoztatást kizárólag arra jogosultaknak!
Kérjük, hogy csak úgy és akkor lépjen be honlapunkra, amennyiben Ön szakmai célú látogató, viszonteladó, illetőleg fegyverek felhasználásával jogszerűen, hivatásszerűen foglalkozó személy.
Felhívjuk figyelmét, hogy a BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön a belépésre való jogosultságát igazolja.