+36 30 014-6375    info@proshooting.hu
Etele vadászbolt Budapest
1119 Budapest Etele út. 65

Fegyvertisztítás
Fegyvertisztítás

A fegyvertisztítás kérdése mind a mai napig megosztja a vadásztársadalmat , vannak akik tisztítják a fegyvereiket és vannak akik nem . A sportlövészek körében már lényegesen egységesebb az álláspont , tisztítani kell mert pontosabb a fegyver .


Vegyük végig , miért is nem egyértelmű hogy a fegyverünket , ezen belül főleg a fegyvercső belsejét ,  tisztítanunk kell . -  A külseje nem kérdés hiszen az látszik és jóérzésű vadász azonnal áttörli olajjal ha látja hogy kezd megjelenni rajta a rozsda .


A legtöbb vadásztársunk ,  a megfelelő  tisztítással kapcsolatos információt a vadászboltokban , fegyvermester műhelyekben , esetleg hozzáértőbbnek tűnő vadász barátoktól – ismerősöktől próbál begyűjteni . Sajnos a  mai napig előfordul hogy a  vadászboltban dolgozó kolléga egyszerűen  elküldi  vagy lebeszéli az érdeklődőt , nem szánja rá az időt és energiát hogy megfelelően tájékozódjon az ügyben , és a régi beidegződések alapján simán kijelenti , minek pucolni , ő maga sem teszi , és mégis mindent eltalál a 10 éve meglévő fegyverével . Aztán az esetek nagy részében kiderül hogy az a szóró amin vadászik 60 m van a lestől , és sohasem lő messzebbre 120 m nél.


Félreértés ne essék , ez teljesen rendben is van , de ha lőtéren kipróbáljuk a fegyvert , nagy valószínűséggel lényegesen nagyobb szórásképet lő mint az elvárható lenne ,  és mivel a vad vitális zónája legtöbbször 20 cm + átmérőjű kör , nagyjából oda lőve is  terítékre kerül a kiszemelt préda  ezen a távolságon , a vadász pedig elégedetten nyugtázza a sikert.
De ez nem azt jelenti hogy minden rendben van . A lövés során a lőpor elégése közben keletkező nyomás hatására  a lövedék a huzugok által megforgatva növekvő sebességgel végighalad a csövön , közben  ottmaradnak a lerakódott köpenymaradványok ,elégett lőpor és mindez főleg a hazugokban , Ez önmagában még nem lenne túl nagy gond , de a  kicsapódó pára vagy az esős , nedves vadászatok során bekerülő nedvesség hatására  a száraz égésmaradványokból egy maró , savas anyag jön létre a cső belsejében , ami a fémet megmarja , és kráterszerű bemélyedéseket okoz . A cső belsejében kialakult gödröcskék végig dörzsölik , faragják az áthaladó lövedék felületét , ezzel okozva a fegyver pontatlanságát , és ez a folyamat már nem visszafordítható.


Ha csak annyit teszünk hogy a cső belsejét olajos ronggyal vagy kefével áthúzzuk már fél sikert elértünk , ugyanis az olajat szívja fel a csőben található lőpor és csappantyú égésmaradvány , nem  a nedvességet ,   máris kiküszöböltük a legnagyobb problémát . Ráadásul a modern olajak több hozzáadott adalékanyagot is tartalmaznak , melyek ha lassan is de oldják a lerakódásokat is . Érdemes vadászat  előtt kihúzni a csőből az olajat , mert különben erős füstképződés lesz lövés után , ami akadályozza hogy meglássuk mi történik a vaddal.


Ha úgy ítéljük meg hogy szükséges egy alapos tisztítás – standard kalibereknél kb 150-200 lövés , magnumoknál 50-100 lövés után – az ajánlható módszer a következő:


           - Olajjal beáztatjuk a cső belsejét , bronz vagy erős műanyag kefével átdörzsöljük párszor , majd kihúzzuk tisztára . Ha nagyon koszos megismételjük még egyszer.

          - Oldószerrel- ami oldja a rezet is – beáztatjuk a cső belsejét , hagyjuk 15-20 percet hatni , majd erős műanyag kefére vagy Jag -re  tekert filccel tisztára húzzuk . Addig ismételjük míg kékes zöldes      árnyalatú a kihúzott filc . Ha réz vagy bronzkefét használunk , az oldószer megbonthatja.

-        Speciális polír pasztával átpolírozzuk a csövet , ugyanúgy erős kefére vagy jag re  tekert filccel kb 50 60 alkalommal oda vissza.

-        Olajjal ismét beáztatjuk a csövet , majd tisztára húzzuk.

-        Ne felejtsük el kitisztítani a töltényűrt sem

-        A legvégén valamilyen féktárcsa tisztító vagy hasonló zsíroldó szerrel teljesen szárazra húzhatjuk a csövet , de ha így tesszük el hosszabb időre a cső belső felülete rozsdásodhat , mert nincs rajta védő olaj réteg.


A Proshooting Kft teljes tisztító és karbantartó anyag választékkal és ha szükséges szak-tanácsadással áll az érdeklődők rendelkezésére.


Tógyer Imre +36 30 9924 765

www.proshooting.hu


Honlapunk fegyverekről tartalmaz tájékoztatást kizárólag arra jogosultaknak!
Kérjük, hogy csak úgy és akkor lépjen be honlapunkra, amennyiben Ön szakmai célú látogató, viszonteladó, illetőleg fegyverek felhasználásával jogszerűen, hivatásszerűen foglalkozó személy.
Felhívjuk figyelmét, hogy a BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön a belépésre való jogosultságát igazolja.