+36 30 014-6375    info@proshooting.hu
Etele vadászbolt Budapest
1119 Budapest Etele út. 65

Hangtompítók
JAKI TUOTE HANGTOMPÍTÓK 
ACHERON HANGTOMPÍTÓK 
AIMSPORT HANGTOMPÍTÓK


Mi a hangtompító


A hangtompító a lőfegyverre rögzített, vagy fel- és leszerelhető eszköz, mely a fegyver elsütésekor keletkező hangokat hivatott minimálisra csökkenteni. A hangtompító csak a fegyver csövén kiáramló gázok hanghatását csökkenti, a lövedék keltette hangrobbanást nem, ezért a hangtompítókat általában hangsebesség alatti lőszerrel használják. A hangtompítót a fegyver végére erősítik és a térfogata sokkal nagyobb (20-30 szorosa), mint a fegyvercsőé. Lövéskor a golyó mögött jövő nagynyomású gáznak sokkal több helye lesz szétterjedni, még mielőtt kiérne a lövedék a csőből. A forró gáz nyomása jelentősen lecsökken, és amikor a golyó elhagyja a hangtompítót, a nyomás már sokkal kisebb, mint a hangtompító használata nélkül (kb. 4 bar). Ebből következik, hogy a fegyverlövés hangja is sokkal halkabb lesz.


A hangtompítók előnyei


A lövés zajának csökkentése:

A standard lőszerek hangcsillapítása kalibertől és hangtompítótól függően 25-37 db között mozog. A visszarúgás akár 50%-kal csökkenthető. A lövést követően a fegyver kevésbé mozdul el, az optikán nagy nagyítás használatakor is a célon lehet tartani a fegyvert. Azonnal visszajelzést kapsz a találatról, és sokkal gyorsabban megismételheted a lövést, ha szükséges.

 

Lövés utáni villanás csökkentése:

Az éjjellátó (NV) (digitális és analóg) érzékeny a villanásra, amely a lövés során a lőporgázok égésének az eredménye a csőtorkolatnál. Amint éjszaka leadunk egy lövést, miközben fényvetőt is használunk, a fényvető fénye visszaverődik a csőtorkolatból kiszabaduló égéstermékek füstjéről, és néhány másodpercig az éjjellátó használhatatlan. Ezt a jelenséget nagymértékben befolyásolja a szél ereje, amely a lövés után kifújhatja a füstöt az éjjellátó látóteréből. Ha hangtompítót használsz, ez az „elvakítás” jelenség nagymértékben csökkenthető.

 

A lőszer ballisztikájának befolyásolása

A jó minőségű hangtompítók minimálisan befolyásolják a fegyver belövésekor meghatározott 0 pontot, a lövedék sebességét és a ballisztikát nem befolyásolják.

 

A hangtompítók hátrányai

Ellennyomás jön létre bizonyos típusú öntöltő fegyvereken, ezért félautomata rendszerű sport fegyvereknél csak speciálisan erre a célra fejlesztett hangtompítók használhatóak.
Szabványos vadászfegyvereknél ennek az ellennyomásnak nincs negatív hatása. Cső rezgésének változása a lövés után - a fegyver belövésében változás állhat be (fegyver, hangtompító és lőszer kombinációja - hangtompítóval és hangtompító nélkül is tesztelni kell a lövést).


Milyen kaliberre tervezték?

cal 22-223, cal 6mm/243, cal 7mm, cal 30, cal cal 9.3/375, cal 10.3, cal 45, illetve a nagy távolságú lövészetben használt 375 CT, 408 CT, 50 BMG kaliberekhez is beszerezhetőek.


Milyen menettel rendelkeznek?

A leggyakoribb menetek: 1/2”-20 UNF, 1/2”-28 UNEF, 5/8”-24 UNEF, M13x1, M14x1, M14x1.5, M15x1, M16x1, M17x1, M18x1


Egyéb tulajdonságok:


Hangcsillapítás: mennyire képes csillapítani a teljesértékű (szuperszonikus) lőszert, általában ezek az értékek 25-38 dB tartományban mozognak. A legtöbb fegyver esetén a lövés közben a lövész a csőtorkolattól hátrább helyezkedik el, itt a tesztek során 80-110 dB hangnyomás tapasztalható a hangtompító nélküli 140-160 dB szemben.

Súly: a hangtompító kialakításától és anyagától függően (csőre részben felcsúsztatott, cső elejére szerelt vagy a csőre teljes hosszában felcsúsztatott) 250g - 650g


Anyaga: alumínium, rozsdamentes acél, karbon, titán.

Vásárláskor érdemes olyan üzletet választani, ahol hozzáértő értékesítők saját tapasztalataik alapján tudnak használható információt adni, illetve nagy segítség, ha van lehetőség az eszközök kipróbálására.

Honlapunk fegyverekről tartalmaz tájékoztatást kizárólag arra jogosultaknak!
Kérjük, hogy csak úgy és akkor lépjen be honlapunkra, amennyiben Ön szakmai célú látogató, viszonteladó, illetőleg fegyverek felhasználásával jogszerűen, hivatásszerűen foglalkozó személy.
Felhívjuk figyelmét, hogy a BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön a belépésre való jogosultságát igazolja.